Jasså?

Undrar vart man har fått det ifrån om det inte stämmer? Är det bara en myt? Eller är det för att folk som varit riktigt sjuka druckit alkohol och sedan skyllt på att det slagit fel pga penisilin?


Är det farligt att dricka alkohol i samband med penicillinbehandling?

Fråga

Är det farligt att dricka alkohol vid penicillinbehandling av streptokocker? Jag är frisk i övrigt.

Svar

Du är inte ensam om att ha fått uppfattningen att just kombinationen av alkohol och penicillin skulle vara skadlig. Man vet inte riktigt var denna uppfattning kommer ifrån, men jag har aldrig sett något vetenskapligt underlag för att det skulle vara så. Det är nog kombinationen sjukdom och alkohol man har avsett och inte penicillin och alkohol. Jag har inte hört att det skulle vara speciellt farligt att dricka alkohol under tiden man har en streptokockinfektion.

Vi vet ju alla att alkohol är skadligt på många sätt och ett av våra största samhällsproblem. Är man sjuk i största allmänhet så finns det anledning att vara lite försiktigare med alkohol. Det är olämpligt att dricka sig berusad så att man tappar omdömet och hittar på något som kanske förvärrar den aktuella infektionen eller sjukdomen.

Om man är frisk och tar en vanlig penicillinkur, samtidigt som man dricker alkohol på ett sätt som man brukar, finns ingen anledning att tro att man skulle reagera på ett annorlunda sätt än om man druckit alkohol utan att ha penicillin i kroppen.

Detta ska inte ses som någon uppmaning att dricka sprit när man är sjuk och äter penicillin, men just penicillinet spelar med all sannolikhet ingen roll i detta sammanhang. Men det finns andra sorters antibiotika än penicillin som man inte bör kombinera med alkohol.

Anders Hernborg
Läkare, specialist i allmänmedicin

Läs mer i 1177.se


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0